Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 24. augusta 2021

Lev a vtáčik

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 

Marianne Dubucová: Lev a vtáčik (preklad Lucia Hlubeňová, Ikar 2021)


Leva môžeme vidieť na fotografiách, v dokumentárnych filmoch aj v zoologických záhradách. Zvyčajne pôsobí pomerne nečinne. Svojím majestátnym vzhľadom a hrozivým chrupom však dokáže vyvolať strach a nechuť ocitnúť sa v jeho bezprostrednej blízkosti. Ak chcete spoznať pravý leví opak – neškodného, priateľského, usilovne sa činiaceho leva, vstúpte do príbehu Lev a vtáčik od Marianny Dubucovej.

Levovi pracujúcemu v záhrade sa naskytol nečakaný pohľad - na zemi ležal zranený vtáčik. Starostlivý lev vtáčika ošetril, a keďže jeho blízki už odleteli, ponúkol mu ubytovanie. Vtáčik zostal v levovej domácnosti a dni trávili spoločne. Spoločne raňajkovali, čistili si zuby a zobák, nevzdialili sa od seba počas dňa ani v noci.

Jeseň vystriedala biela zima. Po zime sa vrátilo pekné počasie a spolu s ním aj vtáky. Obaja priatelia vedeli, čo to znamená...

Marianna Dubucová tvorí nadčasové príbehy a svojou krásou a múdrosťou opakovane k sebe lákajú malých aj veľkých čitateľov. Slovenskí čitatelia sa o tom mohli presvedčiť pri čítaní knihy Na vrchol kopca (článok tu) a kniha Lev a vtáčik tento fakt potvrdzuje. Podmanivo ilustrovaný, hrejivý príbeh o pravom priateľstve silného leva a krehkého vtáčika čitateľa očarí, dojme a privedie k zamysleniu. 
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára